Hem Quiz Arkiv Om oss Partners
ICA satser systematisk på økt salg av bærekraftig mat fra havet
De neste årene vil butikkhyllene hos ICA få et langt større utvalg av sjømat og produkter med ingredienser fra havet. Både sentralt og ute i hver enkelt lokale butikk jobber kjeden med å systematisere tilgangen til varer som folk flest har sansen for.

Av Espen Zachariassen, Markedspartner
ICA jobber både sentralt og lokalt i jakten på nye varer som bidrar til et bredere utvalg. Og i disse prosessene har råvarer og produkter fra havet sin plass. Matkonsernets visjon er fristilte kjøpmenn i samarbeid. Det betyr at hver enkelt kan bygge sin butikk tilpasset kundene i området og selv bestemme butikkens vareutvalg.

— Det lokale vareutvalget er avgjørende for at butikkene skal være attraktive og unike i sine lokale markedsområder. På nasjonalt nivå har vi fortløpende dialog med aktører som ønsker å bli sentrale leverandører til hele kjeden. I praksis handler det om at vi tester en rekke produkter og tar inn de som vi vurderer vil treffe et bredt publikum, sier Jacqueline Engdahl. Hun er Head of ICA Växa, og leder dermed matkonsernets arbeid med å skape fremtidens bærekraftige matsystemer. Hun bidrar med faglige innspill sammen med sin kollega Innovation manager Maria Gustavsson på Skagerakkonferansen i Strømstad i begynnelsen av mai.
Ønsker du å delta på Skagerrakkonferansen?
Les mer og meld deg på her.

NO
SE
Jacqueline Engdahl er head of ICA Växa som jobber for bærekraftige matressurser.
ICA er også en av deltakerne i Blå mat, et nytt forskningssenter som drives av Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Formålet er å utvikle og skape forutsetninger for bærekraftig produksjon og økt konsum av sjømat.
— Det bobler over av aktører som ser muligheter og som ønsker å etablere næring på dette området. Vi får henvendelser om nye ideer og satsninger hver eneste uke. Og ICA er i startgropen med en grundig kartlegging av markedene for sjømat. Her skal vi se på både produkter, råvarer og innovasjoner som en del av en fortløpende utvikling av vår strategiske handlingsplan, sier Maria Gustavsson.
— En målsetting er å se hvordan vi kan øke produksjonen og forbruket av bærekraftig sjømat – og hvordan vi kan løfte frem flere forskjellige arter og typer, sier hun.

Matvareekspertene ser behov å:
• informere og inspirere både butikkmedarbeidere og kunder til å velge bærekraftig fisk av god kvalitet
• øke kunnskapen om tilberedning
• spre mer kunnskap om alle fordelene med sjømat med tanke på næring og smaksopplevelser
Maria Gustafsson, Innovation Manager på ICA Växa
— Hvordan skal små og lokale produsenter rundt Skagerrak få tilgang til å selge til store aktører som dere?
— ICA Sverige sentralt håndterer større volumer fra nasjonale og internasjonal aktører mens de lokale butikkene forholder seg til de små lokale aktørene, forklarer Jacqueline Engdahl.

Hun har noen konkrete inside-tips til deg som vil ha innpass lokalt:
— Når du kontakter en butikk, er det viktig å tenke på hvordan du vil fremstå med dine varer. Er det ditt eget varemerke som skal løftes frem, eller det det mer relevant å selge produktene uten varemerke i fiskedisken? Med eget varemerke, er det viktig å ha noen tanker om hvordan du kan støtte butikken i markedsføringen av dette. Finnes det en god historie å presentere?, sier Engdahl.

Nasjonale salg
For å kunne selge til ICA sentralt, kreves det volumer som enten dekker en større region eller Sverige på nasjonalt nivå. Da tar du kontakt med den respektive kategorisjefen, samt kunngjør produktet hos ECR-fönster.
Her er det også nødvendig å vurdere om det kan være aktuelt å levere produktet under et ICA-varemerke eller sitt eget.

Ved det siste alternativet kan det settes krav om:
• å vise til et allerede eksisterende salg til 15 – 20 butikker og at salget går bra
• at man har en produkt som kompletterer nåværende utvalg
• en plan for markedsføring av produktet
Sammen med både store og små leverandører må matvarebransjen jobbe sammen om å skape et bilde av hva som faktisk er bærekraftig sjømat.
— Det er behov for å samle argumenter for hvorfor råvarer fra havet i nettopp vår region er så bra. Og vi må komme i gang med markedsføring av disse produktene, både i egne markeder, men på sikt trolig også utenfor egne grenser, sier Engdahl.

Utfordringen i dag er at forbrukerne spiser et veldig begrenset antall arter sjømat. Det går gjerne i laks, torsk, sild og reker.
— Her må vi finne ut av hvordan vi kan etablere et bredere utvalg i sjømatdisken og få flere forbrukere til å ville prøve ut mer. Så strategien bør være et større mangfold i tilbudet av mat fra havet for å skape et mer bærekraftig forbruk av mat, mener hun.
Ønsker du å delta på Skagerrakkonferansen?
Les mer og meld deg på her.

NO
SE